Dietetyka
Dietetyka zajmuje się zagadnieniami związanymi z żywieniem człowieka, zarówno w zdrowiu, jak i chorobie, a także znaczeniem diety w profilaktyce zdrowotnej.
U dzieci odpowiednio zbilansowane żywienie jest niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju. Błędy żywieniowe (zarówno niedobór, jak i nadmiar składników odżywczych) we wczesnym okresie życia mogą mieć trwałe konsekwencje zdrowotne w dorosłym życiu.
Prawidłowa dieta to nie tylko kalorie, ale złożony proces dostarczania do organizmu niezbędnych do funkcjonowania składników - węglowodanów, białek, tłuszczów, mikro- i makroelementów, witamin, jak również wody. Sposób żywienia i zapotrzebowanie na składniki odżywcze u dzieci są zmienne i zależą od wieku, aktualnego stanu zdrowia i metabolizmu. W zależności od etapu rozwoju, współistniejących chorób i aktywności fizycznej, taka sama dieta może być dla różnych dzieci zdrowa, lub szkodliwa, dla jednych może być nadmiernie kaloryczna, dla innych niedoborowa.
Na indywidualne zapotrzebowanie dietetyczne wpływa szereg stanów chorobowych. U dzieci szczególnie ważnym problemem są alergie i nietolerancje pokarmowe, w których konieczne jest stosowanie diety eliminacyjnej (np. dieta bezmleczna lub bezglutenowa). Zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju wymaga to dokładnej analizy żywienia i jego odpowiedniego zbilansowania celem uniknięcia istotnych niedoborów. Jednak porada dietetyczna często jest też konieczna w innych chorobach u dzieci, takich jak:
- otyłość,
- niedobór wzrostu i masy ciała,
- cukrzyca,
- refluks żołądkowo-przełykowy,
- choroby autoimmunologiczna,
oraz wielu innych chorobach przewlekłych.
Dietetyk dla dzieci w MayMedic: mgr Joanna Budzulak